Aszférikus szemüveglencse


Szemüveglencsék törésmutatója és felületkialakítása Megosztás: Minél magasabb egy szemüveglencse törésmutatója, annál vékonyabb lencsét lehet belőle készíteni.

aszférikus szemüveglencse

A nagyobb fénytörés miatt vékonyabb anyagmennyisége van szükség ugyanolyan dioptria eléréséhez. A vékonyság függ még felület kialakításától, és a közép- illetve szélvastagságtól. Miért használnak különböző törésmutatójú lencséket az optikában?

Mert a viselők dioptriájától és a szemüvegkeret típusától függően a látszerész így tudja a legmegfelelőbb megoldást vékonyítást ajánlani a számunkra.

aszférikus szemüveglencse

Milyen törésmutatójú lencséket használnak ma az optikában? A hagyományos műanyag lencse 1,5 törésmutatóval készül.

aszférikus szemüveglencse

Az ennél magasabb törésmutatójúakat nevezzük magas törésmutatójúnak 1,59 — 1,6 illetve ultra magas törésmutatójúnak 1,67 — 1, Aszférikus szemüveglencse hagyományos üveglencse 1,5 törésmutatóval készül. Az e feletti törésmutatójúakat nevezzük magas törésmutatójúnak 1,6 — 1,7 illetve ultra magas törésmutatójúnak 1,8 — 1,9.

Milyen felületkialakítást használnak szemüveglencsék vékonyításához?

aszférikus szemüveglencse

A hagyományos szférikus kialakítás gömbfelület helyett aszférikus felületkialakítást használnak. Ezek amellett, hogy esztétikusan laposabb aszférikus szemüveglencse tesznek lehetővé, kevésbé nagyítják a szemet és jobb leképzésük miatt a torzításuk is kisebb.

aszférikus szemüveglencse